Tvättråd

Anpassa tvätten till om linnet är naturfärgat, dvs. oblekt, halvblekt eller kulört. Naturfärgat linne bevarar bäst sin ursprungliga färg genom att man använder tvättmedel utan optiska vitmedel. Tvätttemperaturen bör vara ca 60 C, om inte besvärliga fläckar kräver högre temperatur. Temperaturen får dock inte överstiga 80 C, eftersom linet  kan minska i spänstighet, glans och styrka. När det gäller tunn väv, t.ex. som en del linnegardiner, bör man välja en skonsammare tvättmetod. Det sker enklast genom att man har mycket vatten i förhållande till tvättgodset. Centrifugering bör göras så kort och skonsam som möjligt. Blanda aldrig linnet med starkt kulörta textilier.
Försök alltid behandla linnetvätten så skonsamt som möjligt. Undvik att lägga våta linnetextilier på varandra. Låt dem hellre ligga hoprullade i fuktigt tillstånd.
Vi rekommenderar kallmangling för alla släta linnetextilier. Resultatet blir glansiga servetter och dukar. Mangla servetter och handdukar ovikta. Dukar och lakan kan man vika i tre eller fyra delar. Försök om möjligt att vika på nya ställen vid varje mangling, eftersom det blir starkast påfrestning i vikningarna. Torktumling är absolut förbjudet! Räkna med en krympmån på ca 7%.
• FLÄCKAR
Det är viktigt att du tar hand om fläckar så snabbt som möjligt. Riktigt svåra fläckar förbehandlar du innan tvätt. Lägg linnet i kallt vatten och strö lite salt över fläcken, men inte för mycket eftersom det då kan bleka tyget.

• KAFFE
Intorkade kaffefläckar doppar du, om du har vitt linne, i kokande vatten och behandlar färgat linne med en äggula vispad i ljummet vatten. Färska kaffefläckar går bort med enbart vatten.

• BÄR
Vitt linne som fått bärfläckar doppas i kokande vatten.

• FETTFLÄCKAR
Strö potatismjöl över fläcken. Låt ligga över natten, borsta eller tvätta bort mjölet i varmt tvålvatten.

• STEARIN
Lägg läskpapper/hushållspapper mellan linnetyget och strykjärnet och stryk/värm bort fläcken.

• TORKNING
Oblekt och kulört linne bör aldrig torkas i starkt solljus, då kan det blekas. Använd aldrig torktumlare!
Räkna med en krympmån om 5-10%.

• MANGLING
Kallmangling är alltid bäst för alla släta linnetextilier. Kort centrifugering efter tvätt och mangla lättfuktat, eftersom linnet är då lättare att sträcka och forma. Mangla servetter och handdukar ovikta. Dukar och lakan kan vikas i tre eller fyra delar. Häng upp linnet efter mangling för att torka. Mangla igen och resultatet blir vackra, glansiga servetter och dukar.

• FÖRVARING
Förvara ditt linne rullat istället för vikt i en torr och mörk miljö.